02-01-2019

Alimentatie herberekenen, een jaarlijks terugkerend feit

Net als je zorgverzekering, verdient je alimentatieregeling aandacht in het begin van het jaar. Jullie hebben tijdens de scheiding afspraken gemaakt over kosten, om deze eerlijk te verdelen betaalt waarschijnlijk één van jullie beide alimentatie. Of het nu gaat om partner- of kinderalimentatie januari is het moment om de balans voor het nieuwe jaar op te maken.

Er kunnen jaarlijks veel zaken veranderen. Denk hierbij aan wet- en regelgeving, je inkomen, misschien verandert je woonsituatie, wijzigt je relatiestatus of is er sprake van pensionering of een overlijden. Een wijziging in de omgangsregeling met eventuele kinderen is aanleiding voor een wijziging van de alimentatie. 

Kortom, januari is de tijd om de balans voor het nieuwe jaar op te maken!

Hoe pakken we dit aan?

Samen met je partner of in eerste instantie alleen bekijken we of de situatie nog hetzelfde is. We nemen alles opnieuw onder de loep. Daarnaast speelt de nieuwe indexering* jaarlijks een rol. 

Als alle wijzigingen ten opzichte van je inkomen, het inkomen van je ex-partner, jullie eventuele veranderde woon/werksituaties en de omgangsregeling helemaal helder zijn, kunnen we gaan rekenen. We bekijken dan geheel opnieuw welke alimentatievergoeding er bij jullie huidige situatie past. Door dit jaarlijks te doen, houd je een eerlijke balans in de gedeelde lasten. Het is belangrijk om hier elk jaar aandacht aan te besteden. In de wet- en regelgeving is de alimentatie indexering vastgelegd. Als je deze indexering niet toepast en als één van beide partners later besluit om er toch werk van te maken, dan is de achterstallige alimentatie met terugwerkende kracht  tot vijf jaar opeisbaar. 

Heb je nog geen afspraken over alimentatie vastgelegd?

Hebben jij en je ex-partner nog geen afspraken vastgelegd? Of  is dit alleen mondeling gedaan? Dan heb je geen schijn van kans om een betaling van alimentatie op te eisen. Het is in deze situatie zaak om zo snel mogelijk jullie situatie in kaart te brengen. Ik help jullie om alles goed en eerlijk op een rij te zetten en om de nieuwe afspraken op de juiste manier vast te leggen. Vanaf dat moment is het natuurlijk belangrijk om jaarlijks de afspraken en de eventuele wijzigingen weer te toetsen.


*Wat houdt de indexering van alimentatie in?

Ieder jaar is er een alimentatie indexering van toepassing. Het percentage wordt vastgesteld door de minister van justitie. De minister bepaalt wat het wettelijke indexeringspercentage, de alimentatie indexatie, volgens de Trema-normen voor het komende jaar wordt. Deze aanpassing is nodig omdat onder meer de kosten van levensonderhoud en de lonen stijgen.


*Hoe bereken ik de alimentatie indexering?

Betreft de verandering voor het komende jaar in jullie geval alleen de indexatie? Dan kun je het nieuwe alimentatiebedrag vrij eenvoudig berekenen. Hierbij een voorbeeld: huidige alimentatiebedrag/100 x het indexeringspercentage 2019 + huidige alimentatiebedrag. Voorbeeld: stel dat het huidige bedrag van de alimentatie € 265,- is, dan bedraagt het nieuwe alimentatiebedrag na indexering (€ 265,- / 100) x 2 + € 265,- = € 270,30.


*Een overzicht van de indexering op alimentatie tussen 2000 en 2019:

Heb je vragen na het lezen?

Ik bel je graag terug