18-11-2020

De financiële kant van je relatie goed regelen: draagplichtovereenkomst


Steeds vaker raak ik in gesprek met stellen die de financiële kant van de relatie vooraf goed willen regelen. Een goede financiële aanpak tijdens je relatie zorgt er dan ook vaak voor, dat in een geval van een relatiebreuk, zaken eenvoudiger en duidelijker te verdelen zijn. Een veel gebruikte manier, om  bijvoorbeeld het eigenwoningverleden goed vastleggen is de draagplichtovereenkomst.

Wat is een draagplichtovereenkomst?

In een draagplichtovereenkomst leggen partners bij het kopen van een woning onderling vast, welke partner voor welk deel eigenaar is en voor welk gedeelte de lasten draagt. Doordat je beide je draagplicht vastgelegd in een overeenkomst, en hier naar handelt, behoud je eigenwoningverleden.

De voordelen van een draagplichtovereenkomst

  • Behoud eigenwoningverleden (hypotheekrenteaftrek uit het verleden)
  • Toekomstige nadelige fiscale en juridische gevolgen voorkomen
  • Rust en duidelijkheid over fiscale gevolgen eigen woning

Wanneer sluit je onderling een draagplichtovereenkomst?


De draagplichtovereenkomst kan bijvoorbeeld in de volgende situatie worden geadviseerd; wanneer er een groot verschil is in het eigenwoningverleden tussen beide partners die nu samen een woning gaan kopen. Een andere stiatuatie is wanneer er sprake is van onevenredig investeren in een nieuwe gezamenlijke woning, bijvoorbeeld doordat één van beide partners meer spaargeld inlegt dan de ander. 

De draagplichtovereenkomst is vormvrij

Leuk feitje! Willen jullie onderling een draagplichtovereenkomst opstellen, dat kan, het is niet nodig om dit door een financieel adviseur of een notaris te laten doen. Zelf afspraken vastleggen is rechtsgeldig. Het is natuurlijk niet onverstandig om iemand met de juiste specialisatie te laten meedenken over wat je precies vastlegt en hoe je dat formuleert. Die rol vervul ik graag voor jullie! Notarieel vastleggen van de uiteindelijke overeenkomst kan verstandig zijn omdat je in die gevallen zonder tussenkomst van de rechter de vordering in gang kunt zetten.

Op welk moment stel je een draagplichtovereenkomst op?


Ik adviseer vaak om een draagplichtovereenkomst op te stellen wanneer beide partners met elk een eigen woning verleden samen een nieuwe woning gaan kopen. Dit is een moment waarop je beide bewust met je nieuwe woning bezig gaat, bovenal is het een goed moment om samen het gesprek te voeren. Heb je samen al een woning gekocht, dan kunnen jullie alsnog afspraken vastleggen in een draagplichtovereenkomst. In principe wil je afspraken vastgelegd hebben voordat er eventueel ruzie ontstaat. 

Meer weten over de draagplichtovereenkomst?

Via onderstaande link lees je aan de hand van een simpel voorbeeld hoe de draagplichtovereenkomst de gevolgen voor je eigenwoningschuld beïnvloed.

Lees meer over de draagplichtovereenkomst

Advies en ondersteuning

Samen een berekening maken om de gevolgen voor jullie situatie in kaart te brengen? Laten we een afspraak plannen: advies@vanalex.nl of bel 0620608999

Heb je vragen na het lezen?

Ik bel je graag terug