13-01-2020

Echtscheiding en kinderen

Je kinderen blijven altijd je kinderen, als ouder wil je graag het beste voor ze. Ondanks alle goede bedoelingen van ouders ervaren kinderen een echtscheiding vrijwel altijd als een nare gebeurtenis. Boosheid, verdriet, angst of een schuldgevoel, gevoelens waar een kind mee geconfronteerd wordt tijdens en na een echtscheiding. 

Kinderen in een echtscheidingssituatie, wat kun je als ouder het beste doen? 

Er is natuurlijk een groot verschil tussen jonge en oudere kinderen. Bij jonge kinderen komt het vaak voor dat ze zicht schuldig voelen; als ik bij papa ben, mist mama mij en vice versa. Oudere kinderen hebben soms de neiging om te gaan bemiddelen. Hoe dan ook zul je als ouder goed moeten nadenken over de gevolgen voor de kinderen, bij elke keuze die je maakt. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt toepassen:

  • Zeg geen negatieve dingen over je ex-partner, ook al ben je zelf boos of verdrietig;
  • Maak geen ruzie waar je kinderen bij zijn;
  • Wees open en eerlijk en vertel samen aan je kinderen dat je gaat scheiden, besteedt hierbij ook aandacht aan wat dat voor ze betekent, vertel vooral niet over je relatieproblemen;
  • Wees geduldig en houd rekening met de gevoelens van je kinderen, geef ze voldoende ruimte om hun gevoelens te uiten en te verwerken, benoem en erken deze gevoelens ook;
  • Benoem met enige regelmaat dat de kinderen niet schuldig zijn aan de echtscheiding, schuldgevoelens komen ontzettend vaak voor bij kinderen in echtscheidingssituaties;
  • Verwen je kind niet uit schuldgevoel. Kortom laat jullie echtscheiding de opvoeding niet beïnvloeden;
  • Bespreek de situatie met betrokkenen bijvoorbeeld op school, de vereniging, de opvang etc.
  • Wees helder en open over woonsituaties van zowel de ouders als de kinderen en vertel duidelijk  hoevaak en wanneer de kinderen welke ouder zien;
  • Bescherm je kind door liefde en aandacht te geven.

Wanneer je als ouder rekening wilt houden met je kinderen, betekent het dat je luistert naar de mening van je kinderen, zelf neem je de beslissing. Afspraken hoeven niet precies op de weegschaal, zo hoeft de zorg over de kinderen niet precies gelijk verdeelt te worden. Het kan zijn dat je kinderen iets echt niet willen, zoals blijven slapen bij één van de ouders, dwing ze in dit soort situaties niet.

Hulp voor ouders tijdens en na de scheiding

Als ouder maak je veel mee tijdens een echtscheiding, je kunt daarbij professionele hulp krijgen. Met betrekking tot ouderschap tijdens en na de scheiding, zijn er veel mogelijkheden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld op de website van Villa Pinedo terecht. Je vind er workshops en je kunt ervaringen delen met anderen of gewoon een vraag stellen.

Hulp voor kinderen tijdens en na de scheiding

Voor kinderen is het erg belangrijk dat ze zich kunnen uiten, wellicht lukt dat in eigen kring. Ook kunnen jullie kinderen terecht op de website van Villa Pinedo. Daar vinden ze mogelijkheden om te chatten met een buddy die weet hoe het voelt om gescheiden ouders te hebben en kunnen vragen stellen, een vlog kijken of een blog lezen.

Open brief aan (bijna) gescheiden ouders

De laatste tip: bekijk de video of lees zelf de open brieven die geschreven zijn door kinderen van gescheiden ouders. Vaak geeft dit inzicht in het gevoel dat kinderen hebben die een echtscheiding hebben meegemaakt.

www.villapinedo.nl

Heb je vragen na het lezen?

Ik bel je graag terug