27-11-2019

Indexeringspercentage kinder- en partneralimentatie 2020

Indexeringspercentage kinder- en partneralimentatie 2020 is vastgesteld op 2,5%. Jullie hebben tijdens de scheiding afspraken gemaakt over kosten, om deze eerlijk te verdelen betaalt waarschijnlijk één van jullie beide alimentatie. Of het nu gaat om partner- of kinderalimentatie januari is het moment om de balans voor het nieuwe jaar op te maken.

De overheid heeft dit jaar de indexering van de alimentatie vastgesteld op 2,5%. Per 1 januari 2020 geldt een verhoging van 2,5% voor de kinder- en partneralimentatie. Als ontvanger van de alimentatie kun je, je ex-partner erop wijzen dat het bedrag is verhoogd. Je ex-partner is dan verplicht om de hogere alimentatie te voldoen. 

Uitzondering op de regel

Hebben jullie vastgelegd dat er geen indexering van alimentatie zal plaatsvinden? Dan geldt deze verhoging niet in jullie situatie.

Het nieuwe alimentatie bedrag berekenen

Het nieuwe alimentatiebedrag kun je eenvoudig zelf berekenen. Hiervoor biedt de site van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen een handige tool, die maakt het ook mogelijk om de indexering van voorgaande jaren te berekenen.

Inderxering van alimentatie in de afgelopen 5 jaar

2020 - 2,5%
2019 - 2,0%
2018 - 1,5%
2017 - 2,1%
2016 - 1,3%

Bekijk de indexering vanaf 2000 in mijn voorgaande artikel

Indexering op alimentatie niet eerder toegepast?

Is de door je ex-partner te betalen alimentatie vastgelegd in een beschikking van de rechtbank en is de wettelijke indexering nog niet eerder toegepast? Je kunt daarop nog steeds aanspraak maken met een terugwerkende kracht van 5 jaar. Na 5 jaar vervalt het vorderingsrecht.

Heb je vragen na het lezen?

Ik bel je graag terug