27-11-2018

Relatie ≠ Liefde

Maken van afspraken in je relatie: belangrijk of ophef om niets?

Je hebt een relatie, bent verliefd en op een bepaald moment besluiten jullie samen een woning te kopen. Wat nu?

Overal maken we afspraken en leggen we zaken vast. Thuis, op school op het werk. Waarom dan niet binnen je relatie? 'We houden van elkaar dus dat is niet nodig' is vaak het antwoord op deze vraag.

Bij samenwonen is de plek waar je wilt gaan wonen veelal het eerste waaraan wordt gedacht. Vervolgens wordt er gekeken of dit (financieel) haalbaar is. Jullie tekenen de koopovereenkomst, gaan langs de notaris voor de overdracht en jullie leven samen is echt begonnen. Dit is natuurlijk een situatieschets die erg kort door de bocht is, maar op de details na blijft het vaak bij deze stappen.

Binnen sommige relaties wordt ook kort gesproken over het einde van de relatie. In mijn ogen zou dit een standaard gesprek tussen partners moeten zijn; duidelijke afspraken hebben namelijk niets te maken met wantrouwen of het niet van elkaar houden?

Hoe zou je het idealiter kunnen aanpakken?

Afspraken maken en zaken regelen/vastleggen kun je ook zien als een teken dat je van elkaar houdt. Op die manier weet je dat bij een mogelijke relatiebreuk jullie beide afzonderlijk verder kunnen. Uit de praktijk blijkt dat bij een breuk emoties ervoor kunnen zorgen dat je in het moment niet altijd de juiste beslissingen neemt.

 Samenwonen (met of zonder contract), een geregistreerd partnerschap aangaan of in het huwelijk treden, de aanpak voorafgand aan deze situaties lijkt op elkaar. In de drie situaties maak je afspraken en die leg je vast. De manier waarop je dat doet verschilt per situatie. De inhoud van de afspraken verschillen weer niet, maar de juridische gevolgen er van wel.

Belangrijke zaken om bij stil te staan zijn:

  • Wonen: bezit van de woning en de financiële afhandeling van de lening.
  • Schulden: gezamenlijk een lening aangaan of iets kopen op afbetaling.
  • Vermogen: Je doet samen een grote uitgave, wie betaalt wat en wie is eigenlijk eigenaar?
  • Verwachtingen: hoe werkt jullie relatie, verwachten jullie beide hetzelfde of juist niet? (denk bijv. aan de onderlinge verhouding en kinderen)
  • Ziekte of overlijden: wat gebeurt er als (een van) jullie iets overkomt?

Jullie leven verandert door de jaren heen. Vaak denk je niet aan het herzien van gemaakte afspraken. Dit kan gevolgen hebben voor de hierboven beschreven puntenom bij stil te staan. Pak ze er weer eens bij, bekijk waar jullie staan en of de afspraken nog voldoen aan de huidige situatie en verwachtingen.

En onthoud: door het maken van afspraken laat je zien dat je van elkaar houdt.

Ben je benieuwd naar de stappen die je doorloopt per samenlevingsvorm wanneer je besluit uit elkaar te gaan? Lees dan verder in één van de onderstaande artikelen.

Samenwonen

Geregistreerd partnerschap

Trouwen

Heb je vragen na het lezen?

Ik bel je graag terug