10-09-2019

Verdelen van je pensioen bij scheiding

Het verdelen van je pensioen bij een scheiding, stap 5 van van het scheidingsproces in twaalf stappen gaat over jullie pensioen. Je pensioen is al een lastig onderdeel, bij een echtscheiding wordt het vraagstuk rondom je pensioen alleen maar ingewikkelder.

Uit onderzoek onder gescheiden vrouwen blijkt dat 45% van de vrouwen denkt dat scheiden geen invloed heeft op hun pensioen. Onder de mannen kennen we helaas geen cijfers maar ook daar zal een deel onwetend zijn over de gevolgen van een scheiding met betrekking tot het pensioen. Reden genoeg om eens wat duidelijkheid te scheppen over dit onderwerp.

Wat zegt de wet over het pensioen bij scheiden?Jij en je ex partner hebben beide recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens jullie huwelijk of geregistreerde partnerschap is opgebouwd. Dit staat in de wet verevening pensioenrechten bij scheiding (WVPS) en geldt voor scheidingen na 30 april 1995. 

Zien jullie het anders en wil je afwijken van de wet verevening pensioenrechten?

Dat kan, afspraken om een andere verdeling te hanteren of helemaal niets te verdelen kun je vooraf vastleggen in je huwelijkse voorwaarden of eventuele partnerschapsvoorwaarden. Heb je dit vooraf niet vastgelegd dan kun je in het echtscheidingsconvenant vastleggen hoe jullie het opgebouwde ouderdomspensioen willen verdelen. Vooraf vastleggen heeft natuurlijk een voordeel, je hoeft het dan immers hierover niet meer eens te worden tijdens een scheiding, de afspraken liggen al vast.

Keuzes maken over jullie pensioenen na een scheiding, welke opties heb je?

Er zijn meerdere mogelijkheden. Zoals genoemd kun je de wet volgen en pensioenverevening toepassen, je kunt ook kiezen voor het splitsen (conversie) van jullie ouderdomspensioen, helemaal afzien van verevening en beide alleen recht houden op het pensioen wat je zelfstandig hebt opgebouwd of jullie pensioen verdelen in een verhouding die afwijkt van de 50% | 50% verdeling die bij pensioenverevening wordt toegepast. Afhankelijk van jullie situatie zijn de financiële gevolgen op lange termijn altijd anders, hiervoor kunnen we samen een berekening maken om inzicht te krijgenin de de gevolgen. Er is echter ook een groot verschil tussen verevening en conversie in algemene zin. Zo zijn jullie pensioenpotjes bij verevening nog aan elkaar verbonden waar bij conversie op het moment van scheiden letterlijk wordt gesplitst, er zijn dan twee pensioenpotjes die niets meer met elkaar te maken hebben. Dit heeft gevolgen wanneer jij of je ex-partner komt te overlijden. Deze verschillen heb ik in onderstaand overzicht in kaart gebracht.


Er zijn nog een paar haken en ogen aan het pensioen en de gevolgen na scheiden. Zo heeft het einde van een relatie ook vaak gevolgen voor het partnerpensioen en wanneer het nabestaandenpensioen op risicobasis is geregeld heeft je ex-partner na de echtscheiding geen recht meer op een nabestaandenpensioen.

Een afspraak maken in Groningen, Friesland of Drenthe?

Wil je alles rondom jullie pensioen na scheiding goed geregeld hebben? Als financieel- en echtscheidingsspecialist kan ik jullie helpen bij de berekening van de pensioenverdeling en de gevolgen van keuzes inzichtelijk maken. Zelf ben ik actief in Groningen Friesland en Drenthe, woon je verder weg, dan verbindt ik je graag met een van mijn collega’s elders in Nederland.

Heb je vragen na het lezen?

Ik bel je graag terug