06-04-2020

Wie mag de hypotheekrente aftrekken bij de belastingaangifte?

De maandelijkse hypotheekrente is aftrekbaar wanneer je een koopwoning bezit. Daardoor betaal je minder belasting. Wanneer je gezamenlijk belastingaangifte doet is het vanzelfsprekend dat jullie daar samen voordeel van hebben, eigenlijk verdeel je samen de aftrekposten op een gunstige manier.

Als je gescheiden bent kun je alleen in het jaar van scheiding nog als fiscaal partners aangifte doen en de vruchten plukken van deze gezamenlijk aftrekposten. Na dit jaar hangt het voordeel van hypotheekrente aftrek samen met een aantal factoren; wie woont er in de woning, wie betaald de hypotheekrente en hoe is de eigendomsverhouding m.b.t de betreffende woning. Als de hypotheeklasten onderdeel zijn van de alimentatieafspraken over en weer is het zelfs zo dat de belastingdienst de woning als vermogen gaat behandelen, waardoor het een box 3 belastingobject wordt. Kortom, een complex verhaal waarbij elke keuze en afspraak die is vastgelegd effect heeft op de gevolgen voor de daarop volgende jaren.

Hulp en advies

Ik kijk graag met je naar de gemaakte afspraken en de gevolgen van die afspraken m.b.t. de belastingaangifte in de toekomst. Hebben jullie nog geen afspraken gemaakt? Dan kunnen we vooraf de gevolgen van keuzes inzichtelijk maken.

Vrijblijvend kennismaken? Stuur een e-mail of bel 06 20 60 89 99

Voorbeeld situatie: Je ex-partner blijft in de woning wonen.

Je kan de hypotheekrente aftrekken die je betaalt voor het deel van de woning waarvan je eigenaar bent. Betaalt je hypotheekrente voor je ex-partner omdat je verplicht bent of afgesproken hebt? Dan trek je de rente af als betaalde alimentatie. Dit mag maximaal 2 jaar en de daadwerkelijk betaling van de kosten is een harde eis. Na die 2 jaar ziet de belastingdienst jouw deel van de waarde van de woning als vermogen in box 3. Van die waarde mag je de hypotheek voor dat deel van de woning als schuld aftrekken. Je betaalt belasting over jouw deel van de waarde van de woning min jouw deel van de hypotheekschuld.

Je ex-partner blijft niet in de woning wonen

Je mag voor het deel van de woning waarvan jij eigenaar bent, mits je aan de voorwaarden voldoet, hypotheekrente aftrekken. 

Voorwaarden voor aftrek van hypotheekrente:

  • Woning moet te koop staan.
  • De woning moet leeg staan.
  • De woning was in voorgaande jaren je hoofdverblijf.

Je mag nog hypotheekrente aftrekken voor de duur van maximaal 3 jaar na het jaar waarin de eerste van jullie beiden de woning heeft verlaten.

Tip: vraag een voorlopige aanslag?

Het is handig om zo snel mogelijk te weten waar je aan toe bent in je nieuwe situatie na de scheiding. Doordat je na je scheiding vaak in een andere woonsituatie terecht komt, ga je meer of minder belasting betalen. Je kan bij de belastingdienst daarvoor een voorlopige aanslag aanvragen. Of, als je die elk jaar al krijgt, kan je je voorlopige aanslag wijzigen. Zo voorkom je dat je achteraf moet bijbetalen.

Vrijblijvend kennismaken?

06 20 60 89 99

Heb je vragen na het lezen?

Ik bel je graag terug