De gedachte achter of anders gezegd de reden om aandacht te vragen voor de echtscheiding, is een goede gedachte. Er zijn namelijk nog steeds veel zaken die niet besproken worden. Dit zit voor mij in zaken zoals: inzicht krijgen in de financiële gevolgen van een scheiding, te allen tijde dingen bespreekbaar kunnen maken en ‘last but not least’ misschien wel de allerbelangrijkste: (financiële) afspraken maken en vastleggen.
62% onvoorbereid op de financiële gevolgen van een echtscheiding
In 2019 bleek uit onderzoek van de Vfas (de Vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) dat: 62% van de stellen zich niet heeft voorbereid op de financiële gevolgen van een echtscheiding. En dat terwijl bijna 40% van de huwelijken de afgelopen jaren strandde in een echtscheiding (bron: CBS 2019). Reden genoeg dus om afspraken te maken waar jullie beide een goed gevoel over hebben. Goede afspraken maken tijdens of voorafgaand aan het huwelijk is vele malen eenvoudiger dan afspraken maken wanneer de liefde over is. Als de dag van de echtscheiding aanleiding voor jullie is om stil te staan bij het belang van afspraken maken en vastleggen binnen jullie relatie? Dan is het in mijn ogen een geslaagde dag!
Hoe leg je afspraken goed vast?
Standaard zijn er bepaalde zaken geregeld in de Nederlandse wet, als je gaat trouwen gelden deze regels ook voor jullie tenzij je hier bewust van afwijkt. Dat kan door eigen afspraken te maken en vast te leggen. Wanneer je niet gaat trouwen maar bijvoorbeeld wel samenwoont/leeft is er minder in de wet vastgelegd en zul je zelf keuzes/afspraken moeten maken over de zaken die jullie belangrijk vinden. Financiën (inkomen, schulden en vermogen), wonen, omgang, ziekte en overlijden, gezamenlijke spullen of juist persoonlijke eigendommen zijn allemaal zaken waar afspraken over gemaakt kunnen worden.
Afspraken vastleggen voorafgaand of tijdens het huwelijk
Afspraken voorafgaand aan het huwelijk kunnen onderling besproken worden eventueel met hulp van een adviseur of notaris worden opgesteld. Wanneer alle gewenste afspraken zijn gemaakt kunnen deze worden opgenomen in de partnerschap of huwelijkse voorwaarden. Ben je al getrouwd en wil je de voorwaarden aanpassen of aanvullen? Dat kan ook, situaties veranderen dus waarom zouden afspraken vast moeten staan. Het herzien van voorwaarden kan natuurlijk alleen als jullie het daar samen over eens zijn.
Afspraken vastleggen voor samenwoners
Wanneer je samenwoont of samen je leven inricht kun je er voor kiezen afspraken te maken over hoe je dat wilt doen. Die afspraken kunnen in principe net zo uitgebreid zijn als de afspraken die je maakt in geval van een huwelijk. Financiën (inkomen, schulden en vermogen), wonen, omgang, ziekte en overlijden, gezamenlijke spullen of juist persoonlijke eigendommen zijn allemaal zaken waar afspraken over gemaakt kunnen worden. Goede afspraken zorgen ervoor dat jullie met een gerust gevoel met de leuke dingen van de liefde bezig kunnen zijn. Mocht er iets gebeuren tussen jullie beide, dan staan alle wensen en afspraken goed op papier. Het vastleggen van dit soort afspraken kan in een notarieel samenlevingscontract of in een algemene onderlinge overeenkomst. Bij een notarieel samenlevingscontract is het van belang dat je ook daadwerkelijk op het zelfde adres woont en blijft wonen, bij een algemene overeenkomst hoeft dat niet.
Vrijblijvend kennismaken?
Wil je meer weten over het vastleggen van afspraken, het bijhouden van afspraken of de gevolgen wanneer je onverhoopt toch uit elkaar gaat? Ik vertel jullie er graag meer over, een goed begin is in dit geval, meer dan het halve werk.
Vrijblijvend kennis maken? Bel 06 20 60 89 99 of stuur een e-mail naar advies@vanalex.nl