Ik wil graag kennis
maken met alex

Artikelen

Vergoedingsrechten en gemeenschappelijk eigendom

17-06-2021

juni In een vorig artikel heb ik uitgebreid aandacht besteed aan de (onderlinge) vorderingsovereenkomst. In dit artikel gaan we in op de vergoedingsrechten die kunnen ontstaan tijdens een relatie.

Lees meer

De vijf meest gemaakte fouten tijdens en na de echtscheiding

17-06-2021

juni Er samen uitkomen nadat jullie hebben besloten een punt achter de relatie te zetten is voor alle partijen vaak de beste uitkomst. Daarom probeer ik altijd tot afspraken te komen waar bij beide ex-partners draagvlak voor is. Ik begrijp goed dat overeenstemming een lastig begrip is wanneer je samen niet meer verder wilt, echter lost ruzie hierbij weinig op

Lees meer

De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is gewijzigd (per 1 januari 2021)

15-03-2021

maart Wat is inkomensafhankelijke combinatiekorting? Om ouders met jonge kinderen te stimuleren betaalde arbeid te verrichten, bestaat er de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK).

Lees meer

De financiële kant van je relatie goed regelen: vorderingsovereenkomst

23-11-2020

november In een vorig artikel hebben we uitgebreid aandacht besteed aan de draagplichtovereenkomst. In dit artikel gaan we in op de (onderlinge) vorderingsovereenkomst.

Lees meer

DE FINANCIËLE KANT VAN JE RELATIE GOED REGELEN: DRAAGPLICHTOVEREENKOMST

18-11-2020

november Steeds vaker raak ik in gesprek met stellen die de financiële kant van de relatie vooraf goed willen regelen.

Lees meer

INDEXERING VAN PARTNER- EN KINDERALIMENTATIE 2021

18-11-2020

november Jaarlijks indexeren we prijzen van onder andere producten, salaris en pensioenen. Logischerwijs vindt er bij de indexatie van salarissen ook een vertaalslag plaats naar de hoogte van partner- en kinderalimentatie.

Lees meer

STIEFOUDER, GEZAG EN DE FINANCIËLE GEVOLGEN

19-10-2020

oktober De wet kent een bepaling waarin staat bepaald dat naast onder meer ouders en schoonouders, ook stiefouders gehouden zijn tot het leveren van een bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen en stiefkinderen (artikel 1:392 BW)

Lees meer

EEN NIEUWE PARTNER, WAT BETEKENT DAT VOOR DE KINDERALIMENTATIE.

15-09-2020

september Het kan zijn dat wanneer de omstandigheden veranderen de hoogte van de kinderalimentatie wijzigt, bijvoorbeeld in de situatie waarbij één van beide ouders een nieuwe partner krijgt.

Lees meer

DAG VAN DE ECHTSCHEIDING, HEBBEN WE DAAR NOU ECHT EEN DAG VOOR NODIG?

10-09-2020

september De gedachte achter of anders gezegd de reden om aandacht te vragen voor de echtscheiding, is een goede gedachte.

Lees meer

Wat doe je wanneer je ex-partner de alimentatie niet meer kan betalen?

13-07-2020

juli Afspraken zijn vastgelegd en alles rondom de alimentatie na de scheiding is goed geregeld. Als je uit elkaar gaat blijf je namelijk financieel een bepaalde verantwoordelijkheid naar elkaar houden.

Lees meer

Relatie of huwelijk in corona tijd

04-06-2020

juni De hele wereld komt onder druk te staan, dus ook onze onderlinge relatie. Of je nu samenwoont, gehuwd bent of samen alleen een camper deelt, deze tijd is over het algemeen niet bevorderlijk voor onze onderlinge verstandhouding.

Lees meer

Wie mag de hypotheekrente aftrekken bij de belastingaangifte?

06-04-2020

april De maandelijkse hypotheekrente is aftrekbaar wanneer je een koopwoning bezit. Daardoor betaal je minder belasting.

Lees meer

Belastingaangifte in het jaar van scheiden

26-03-2020

maart Heel Nederland is in de ban van de corona maatregelen. We zitten zoveel mogelijk thuis, we ruimen onze zolder en schuur op en er is tijd voor de belastingaangifte.

Lees meer

Echtscheiding en kinderen

13-01-2020

januari Je kinderen blijven altijd je kinderen, als ouder wil je graag het beste voor ze. Ondanks alle goede bedoelingen van ouders ervaren kinderen een echtscheiding vrijwel altijd als een nare gebeurtenis.

Lees meer

Bijdrage in levensonderhoud

02-01-2020

januari De Nederlandse wetgeving stelt dat er een onderhoudsplicht is voor echtgenoten en geregistreerde partners.

Lees meer

Financiële situatie na scheiden

27-12-2019

december Na de echtscheiding gaat het leven door, hoe moeilijk dit soms ook is. Zo kom je ook in een geheel nieuwe financiële situatie terecht.

Lees meer

Echtscheidingsconvenant

16-12-2019

december Dit is een belangrijk onderdeel in het scheidingsproces. Kort gezegd worden alle tussen jullie gemaakte afspraken vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.

Lees meer

Indexeringspercentage kinder- en partneralimentatie 2020

27-11-2019

november Indexeringspercentage kinder- en partneralimentatie 2020 is vastgesteld op 2,5%. Jullie hebben tijdens de scheiding afspraken gemaakt over kosten, om deze eerlijk te verdelen betaalt waarschijnlijk één van jullie beide alimentatie.

Lees meer

Het verdelen van vermogen bij echtscheiden

21-10-2019

oktober Tijdens je relatie heb je samen met je partner spullen gekocht, vermogen opgebouwd of misschien zijn jullie wel een schuld aangegaan

Lees meer

1 jan 2020: nieuwe wetgeving – partneralimentatie

14-10-2019

oktober De nieuwe regelgeving met betrekking tot partneralimentatie gaat grote gevolgen hebben zo verandert de standaard termijn van 12 jaar  naar 5 jaar

Lees meer

Pensioenverdeling: relatiebreuk bij samenwoners

01-10-2019

oktober In een eerder artikel besteedde ik aandacht aan het verdelen van pensioen bij scheiding. Je pensioen is al een lastig onderdeel, bij relatiebeëindiging onder samenwoners is de verdeling ouderdomspensioen nog net even weer anders.

Lees meer

Verdeling van je pensioen bij scheiding

10-09-2019

september Je pensioen is al een lastig onderdeel, bij een echtscheiding wordt het vraagstuk rondom je pensioen alleen maar ingewikkelder.

Lees meer

Belastingdienst: voor wie verder wil, maar niet samen

26-08-2019

augustus Ik zie het in de praktijk regelmatig voorbijkomen, fouten die gemaakt worden bij alimentatie vraagstukken in combinatie met het betalen van belasting en het aanvragen van toeslagen.

Lees meer

Partneralimentatie bij einde samenwonen

22-05-2019

mei Als samenwoner ben je niet verplicht om alimentatie aan je partner te betalen. Je bent immers niet een verbintenis aangegaan waarin je dat hebt vastgelegd, zoals bij geregistreerd partnerschap of het huwelijk.

Lees meer

Het ouderschapsplan, hoe, wat, wanneer en waarom?

02-05-2019

mei Eerder schreef ik een artikel over de 12 stappen die je doorloopt wanneer je op een goede manier het scheidingsproces doorloopt.

Lees meer

Gesubsidieerde rechtsbijstand bij een (echt)scheiding

01-04-2019

april Gesubsidieerde rechtsbijstand (mediation en advocaat op toevoeging) is een tegemoetkoming in de kosten van een mediator of advocaat voor mensen met een lager inkomen.

Lees meer

Alimentatie herberekenen, een jaarlijks terugkerend feit

02-01-2019

januari Net als je zorgverzekering, verdient je alimentatieregeling aandacht in het begin van het jaar. Jullie hebben tijdens de scheiding afspraken gemaakt over kosten, om deze eerlijk te verdelen betaalt waarschijnlijk één van jullie beide alimentatie. Of het nu gaat om partner- of kinderalimentatie januari is het moment om de balans voor het nieuwe jaar op te maken.

Lees meer

Trouwen

28-11-2018

november Welke samenlevingsvormen zijn er en hoe wordt de relatiebeëindiging geregeld? Dit artikel gaat in op de vorm “Trouwen”.

Lees meer

Geregistreerd partnerschap

27-11-2018

november Welke samenlevingsvormen zijn er en hoe wordt de relatiebeëindiging geregeld? Dit artikel gaat in op de vorm “Geregistreerd partnerschap”.

Lees meer

Relatie ≠ Liefde

27-11-2018

november Maken van afspraken in je relatie: belangrijk of ophef om niets? Je hebt een relatie, bent verliefd en op een bepaald moment besluiten jullie samen een woning te kopen. Wat nu?

Lees meer

Samenwonen met een samenlevingscontract

27-11-2018

november Welke samenlevingsvormen zijn er en hoe wordt de relatiebeëindiging geregeld? Dit artikel gaat in op de vorm “Samenwonen”.

Lees meer

Het scheidingsproces in twaalf stappen

08-10-2018

oktober Het besluit om te scheiden is veelal een moeilijke en een die niet over een nacht ijs is genomen, en dan… wat moet er allemaal worden geregeld. Ik neem de stappen rustig met je door.

Lees meer

Iedereen is anders, ook tijdens een echtscheiding

08-08-2018

augustus Onverwachts of sluimerend wachtend op het “nooit” juiste moment.  Het moment waarop uitgesproken wordt dat je het niet meer ziet zitten, dat het niet meer werkt, we zijn uit elkaar gegroeid of ik ben verliefd geworden op een ander.

Lees meer

Meer stellen gaan op jonge leeftijd uit elkaar

23-04-2018

april Steeds meer vrouwen hebben op 40-jarige leeftijd een relatiebreuk achter de rug, na een huwelijk of een samenwoonrelatie. Van de vrouwen geboren tussen 1965 en 1970 was dat bijna 1 op de 3.

Lees meer